Táblagépes vonalon is egyre erősebb a Huawei

az új processzorral meghajtott, a középkategória felső kategóriájába tartozó MatePad már itthon is kapható.

Kínában április végén mutatták be, nálunk pedig most jelenik meg:

az új Huawei MatePad egész jól kitalált funkcionalitással és néhány jóféle extrával érkezik a piacra, habár nem meglepő módon ezen a készüléken is a gyártó saját rendszere dolgozik.

A Google szolgáltatásokat nélkülöző ökoszisztéma (HMS) a Huawei kényszermegoldása. Az amerikai-kínai kereskedelmi tiltásának eredményeképp elveszített Google licenszekre reagálva, szinte napról-napra fejlődik.

És szerény véleményem szerint egyre jobb és jobb, de főleg egy tartalomfogyasztásra optimalizált eszköznél mindenképpen egy nehezen megkerülhető dolog.

Egyéni preferenciáktól függően komolyabb, vagy csak múló kényelmetlenséget okoz a vásárlónak.

Mindenesetre a Huawei egy korrekt kis szerkezetet rakott össze 10,4 hüvelykes, 2000 x 1200 pixeles felbontású IPS kijelzővel, elég erős.

Kirin 810 chipsettel, Harman Kardon hangrendszerrel (világ egyik legjobb hangrendszere) és 7250 mAh-s akkumulátorral, amivel akár több napos üzemidő is kihozható belőle.

Az egész 45 grammot nyom, csupán 7,9 milliméter vastag, előre-hátulra egy-egy 8 megapixeles kamera került, hátra még vaku is jutott, ami a tabletek között meglehetősen ritka.

A tablethez lehet venni M-Pencil néven futó ceruzát is, a Huawei szerint ennek 38 990 forint az ára.

Amit onnan tudtuk meg, hogy a bevezetési akcióban a 120 ezer forintos tablethez odaadják ajándékba.

Hardveres képességeit és kialakítását tekintve a MatePad egy igen versenyképes termék lenne teljes körű Google-csomaggal.

Ennek hiányában azonban nem biztos, hogy sokan belevágnak majd a HMS-sel és az AppGallery-vel történő ismerkedésbe.

Noha érdemes átgondolni, hogy a felhasználási szokásainkat mennyire tudja szolgálni egy GMS-nélküli tablet, ha amúgy a termék képességei és árazása megfelelőnek tűnik.

Remélem egyszer kipróbálhatom az új készüléket, mivel a munkám során nagy szolgálatot tenne nekem, és megkönnyítené a 3D-s munkáimat.