A Huawei gőzerővel fejleszti saját mobilszolgáltatási-rendszerét, a Huawei Mobile Servicest (HMS), amit tavaly szeptember végén mutatott be. A HMS egy teljes körű alkalmazás-ökoszisztémát nyújt a Huawei felhasználóknak. Az amerikai kormány tavaly komoly korlátozásokat adott bizonyos kínai cégeknek, ami miatt a Huawei úgy döntött, hogy nagy erőket mozgósít saját, független megoldásai fejlesztésére.

A múltból vett példák alapján azt gondolhatnánk, hogy bizony ez a gyártó is elbukott. Ugyan a szankciók bejelentésekor több szakértő is azt vetítette előre, hogy ez ellehetetleníti a nyugati terjeszkedésüket, mivel a felhasználók számára kevésbé lesznek vonzóak. Az egyébként olyan remek készülékek, mint a Huawei P40, a kínai vállalat a fejlesztők mozgósításával szeretné bebizonyítani, hogy ennek nem kell így lennie.

Rövid idő alatt hatalmas ugrás

A HMS körülbelül 1 év alatt a világ harmadik legelterjedtebb szolgáltatása lett, jelenleg több mint 170 országban van jelen, havi több mint 700 millió aktív felhasználóval rendelkezik, az alkalmazásokat 1,6 milliónál is több fejlesztő készíti. A 700 millió felhasználóból 73 millió európai, ami elsőre nem tűnik senkinek olyan soknak, mégis 62 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, ez is azt mutatja, hogy a HMS egyre közkedveltebb.

A HMS-be bekerülő, folyamatosan frissülő szoftvereket a Huawei saját alkalmazás áruháza, az AppGallery használatával lehet elérni. Az alkalmazás-áruház biztonságos, jól kereshető, rendszerezettek a Huawei eszközökre elérhető alkalmazások. Nem meglepő, hogy az AppGallery már Kínán kívül is 90 millió felhasználót gyűjtött, Európában. 9 hónap alatt ötszörösére, Magyarországon pedig háromszorosára nőtt az alkalmazásokat innen telepítők száma.

Az AppGallery-ben már most is rengeteg alkalmazás megtalálható, és napról napra tovább növekedik a milliós számot is meghaladó kínálat. Megtalálható például a Citytaxi, a Rossmann, a Kozonvilág vagy a Takarékbank alkalmazása is. Illetve az olyan népszerű játékok is fent vannak már, mint a Lords Mobile, és a Rise of Kingdoms. A hazai fejlesztések közül is elérhető sokféle a Jófogástól a Menetrendek.hu adatbázisán át a hazai pénzintézetek netbankjaiig.

Az ide felkerülő alkalmazásokat úgy fejlesztik, hogy azok tökéletesen működjenek együtt a Huawei készülékekkel, és nagy energiát fordítanak azok biztonsági ellenőrzésére is.

A Huawei lehetőséget teremt a felhasználóknak olyan alkalmazások használatára is, amelyek telepítés nélkül is működnek. A gyártó az  úgynevezett „quick app”-ok fejlesztésére ösztönzi a fejlesztőket. Amihez így azonnal hozzáférhetnek és kipróbálhatnak a felhasználók telepítés nélkül

A folyamatosan fejlesztett HMS-nek hála egyre kevesebb kompromisszumot kell kötni a Huawei telefonok használata közben. Egyre könnyebben megoldható a teljes körű mobilhasználat a Google ökoszisztémájának hiányában is. A HMS ígéretes indulása alapján úgy tűnik, a jövőben még erősebbé válik a rendszer, nagyobb kínálattal és még több fejlesztővel.

By iHack